Sotning
När vi sotar tar vi bort brännbara sotbeläggningar. Allt för att minimera skorstensbrand och de skadeverkningar som kan uppstå vid en sådan. När vi sotar eldstäder och rökkanaler gör vi ren alla ytor där rökgaserna passerar.
Sotningen bidrar också till att minska bränsleförbrukningen och är bra för miljön eftersom förbränningen förbättras.
Imkanalen i en bostad (köksfläktens anslutning till skorstenen/ventilationssystemet) omfattas inte längre av det lagstadgade kravet på sotning. För bästa funktion, inomhusklimat och ekonomi behöver imkanalen och övriga ventilationskanaler ändå rengöras med jämna mellanrum - det är fastighetsägarens ansvar. Hör av er till oss så hjälper vi till. Se också vårt kampanjerbjudande om rengöring.
Sotning av restaurangkök och storkök sker genom att fett och smuts från matlagningen tas bort från kanalsystem och fläktar. Hur ofta sotning av eldstäder och restaurangkök minst ska göras bestämmer kommunen.